Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη σεξουαλική υγεία.(1)

Η σεξουαλική υγεία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που όλοι πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι νέοι σήμερα δεν κάνουν χρήση των απαραίτητων προφυλακτικών μέσων και για αυτό τα ΣΜΝ είναι σε έξαρση. Αν νομίζεις πως έχεις κολλήσει κάποιο νόσημα καλά θα ήταν να επισκεφτείς έναν γυναικολόγο ή έναν ανδρολόγο ανάλογα με το φύλο σου. Πιο κάτω αναφέρουμε τα πιο επικίνδυνα αλλά και τα πιο διαδεδομένα νοσήματα καθώς και τα συμπτώματά τους.
AIDS: Το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας.
τρόπος μετάδοσης: μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό αλλά και με την επαφή των ευαίσθητων περιοχών (τρίψιμο),  με το αίμα(αν δηλ. υπάρξει επαφή με μολυσμένη ένεση ή αν κάποιος έχει πληγή στο στόμα και φιλήσει κάποιον φορέα που έχει πληγή θα κολλήσει). Δεν μεταδίδεται από το φιλί, το στοματικό, την τουαλέτα, τις πετσέτες τα σεντόνια, τα καλλυντικά κτλ.
συμπτώματα: Μεγάλα διαστήματα που κάποιος είναι άρρωστος και αδυναμία να ξεπεράσει έστω και το κρυολόγημα, μεγάλη κόπωση, έντονος βήχας και παραγωγή σωματικών υγρών, περίεργα σημάδια στο δέρμα ή και καρκίνος του δέρματος. Όλα αυτά όμως γίνονται όταν εκδηλωθεί ο HIV. Πριν την εκδήλωση η νόσος είναι ασυμπτωματική.
θεραπεία: δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία. Συστήνεται ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η αποφυγή των νόσων ακόμα και του κρυολογήματος. Υπάρχουν αντιβιοτικά που τα συστήνουν στους ασθενείς που παρουσιάζουν λοιμώξεις.
ΗPV: Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ο πιο διαδεδομένος σήμερα και νέες έρευνες δείχνουν πως πάσχουν σχεδόν όλοι οι νέοι. Η νόσος μεταδίδεται γιατί οι νέοι σήμερα δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ προφυλακτικό και αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους.Κάποια από τα στελέχη του ιού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
τρόπος μετάδοσης: μόνο με τη σεξουαλική επαφή και την στοματική σεξουαλική επαφή.
συμπτωματα: συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα γιατί σε πολλούς ανθρώπους δεν έχει καν εκδηλωθεί η νόσος. Αλλά ακόμα και αν εκδηλώνεται πάλι δεν υπάρχουν συμπτώματα εκτός και αν η νόσος είναι ιδιαίτερα προχωρημένη. Τότε μπορεί να εκδηλωθούν κονδυλώματα εσωτερικά αλλά και εκωτερικά της ευαίσθητης περιοχής και σε άντρες και σε γυναίκες. Η όψη τους μοιάζει με σπυράκια.
θεραπεία: Μετά την επιβεβαίωση του ιού στο τεστ ΠΑΠ και την κολποσκόπηση, εφόσον υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις γίνεται λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Ο ιός όμως δεν θεραπεύεται. Ελέγχεται όμως με το τεστ ΠΑΠ.
Ερπης των γεννητικών οργάνων: είναι ο ίδιος ιός με τον κανονικό έρπη αλλά
τροπος μετάδοσης: με στενή επαφή είτε ολοκληρωμένη είτε όχι.
συμπτώματα: μπορεί να εμφανιστούν φουσκαλίτσες στην περιοχή των γεννετικών οργάνων που μετά από λίγο γίνονται πληγές. Υπάρχει πόνος ή <<κάψιμο>> στην περιοχή αυτή.
αντιμετώπιση: Ο ιός κάνει τον κύκλο του και κρατά περίπου δύο εβδομάδες. Συστήνονται πλήσεις αλλά και αλοιφές. Το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούνται προφυλλάξεις για να μην κολλήσει και ο σύντροφος και αναμεταδίδεται ο ιός. Είσαι φορέας ακόμα και χωρίς συμπτώματα.
ΧΛΑΜΥΔΙΑ: συχνότατο νόσημα που πολλές φορές είναι και ασυμπτωματικό.
τρόπος μετάδοσης: η σεξουαλική επαφή με όποιονδήποτε τρόπο.Αλλά και από τη μητέρα στο νεογέννητο κατά τον τοκετό.
συμπτώματα: υγρά από τον κόλπο ή και το πέος πολύ ασυνήθιστα. Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει και στειρότητα.
αντιμετώπιση: είναι δυνατή με φαρμακευτική αγωγή.
Υπάρχουν και άλλα ΣΜΝ τα οποία είναι λιγότερο διαδεδομένα και πιο αντιμετωπίσημα. Με εξαιτάσεις στις οποίες θα σε υποβάλει ο γιατρός σου μπορείς να μάθεις αν πάσχεις από κάποιο νόσημα και να το αντιμετωπίσεις έγκαιρα. Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ ΠΑΠ μία φορά τον χρόνο από όταν ξεκινάει η σεξουαλική τους ζωή. Ο γιατρός, είναι ο καλύτερος σύμβουλος, δεν πρέπει να τον ντρεπόμαστε, πρέπει να του δείχνουμε εμπιστοσύνη και να τον επισκεπτόμαστε από τότε που γινόμαστε σεξουαλικά ενεργοί. Αν είσαι ανήλικη και δεν θέλεις να πεις ακόμα για τη σχέση σου στη μητέρα σου, μπορείς να επισκεφτείς έναν γυναικολόγο με μία ξαδέρφη σου, την μεγαλύτερη αδερφή σου, μια θεία σου που έχεις κοντά σου. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

wraio ar8ro amalia mou prepei na sunaixiseis ta ar8ra peri ygeias toy an8rwpou.bravo sou

femaleswayamalia είπε...

eyxaristw poli!!!!!! na sai kala ...fysika exei kai deytero skelos!!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Nikos Sf | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ewa network review