Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Μα έλα που φοβάμαι..Πώς να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου

Ο φόβος. Τρομερό και ύπουλο συναίσθημα. Και πώς τα ελέγχεις τα συναισθήματα ;
Φόβος της απώλειας, της μοναξιάς, της αποτυχίας. Σε μια εποχη που όλα είναι τόσο ρευστά το κεφάλι μας γίνεται ένα τεράστιο δοχείο γεμάτο από ερωτηματικά. Ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν από τα πρότυπα και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, των γύρω μας , του εαυτού μας, Από προσδοκίες και από όνειρα που δεν ξέρεις καν αν έχεις τη δύναμη να τα παλέψεις και πόσο μάλλον να τα πραγματοποιήσεις. Τι θα γίνει με τη δουλειά μου , με τους φίλους μου , με τη σχέση μου ; Οι φόβοι για όλα απο εδώ και πέρα.
Το κακό με αυτό το συναίσθημα είναι ότι σε μουδιάζει.Όταν φοβόμαστε , είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε. Από άμυνα, κλεινόμαστε στο καβούκι μας ελπίζοντας πως η κάθε μπόρα θα περάσει και όντας ανίκανοι να ξυπνήσουμε πέφτουμε σε μια νάρκη, ζούμε μηχανικά.
Και οι μέρες περνάνε και οι στιγμές φεύγουν και καταντάς να γίνεσαι παρατηρητής της ζωής σου. Θέλετε να φτιάξουμε μερικές ιστορίες??
Σενάριο 1(φόβος για τα επαγγελματικά-χρήματα)
Η Μαρία έχει ένα μόνιμο άγχος και ένα μόνιμο φόβο για το μέλλον της και για το αν θα έχει χρήματα. Νιώθει πως δεν μπορεί πια να διασκεδάσει , Και αλήθεια δεν μπορεί , γιατί όταν είναι έξω δεν σκέφτεται να περάσει καλά αλλά πώς να μην χαλάσει τα χρήματα που έχει στο πορτοφόλι της. Δεν κάνει βήματα στη ζωή της γιατι νιώθει πως δεν θα τα βγάλει πέρα οικονομικά. Δεν αγοράζει αυτοκίνητο και πηγαινο-ερχεται με τη συγκοινωνία. Δεν νοικιάζει σπίτι και μένει με τους δικούς της, και ας είναι 30. Δεν μπαίνει στη διαδικασία οικογένειας γιατί πώς θα μεγαλώσει τα αγέννητα παιδιά της;

Αποτέλεσμα; Δεν ζει ποιοτικά.
Τι να κάνεις αν είσαι σαν τη Μαρία: Σταμάτα να αγχώνεσαι και κάνε τη ζωή σου καλύτερη με αυτά που έχεις. Αν ζεις σκεπτόμενος ότι πρέπει να κάνω τα <<κουμάντα >> μου για να περνάω καλά αργότερα, αναρωτήσου ποιος σου εγγυάται αυτό το καλύτερο αργότερα; Και το τώρα ; Πώς είναι το τώρα;  Μην αφήνεις τη ζωή σου να φεύγει γιατί έχοντας αυτόν τον τρόπο σκέψης το μέλλον δε θα γίνει ποτέ παρόν για εσένα.

Σενάριο 2(Φόβος απόρριψης-στη σχέση)
Ο Γιώργος αγαπά την κοπέλα του όμως δεν μπορεί να της το δείξει, ούτε μπορεί να ανοιχτεί. Συνεχώς είναι συγκρατημένος και φοβάται να δείξει τις αδυναμίες του, τις ευαισθησίες του, την ψυχή του.Δεν θέλει να απογοητευτεί. Ούτε είναι σίγουρος πως αυτά που σκέφτεται αρέσουν στην κοπέλα του. Πιο πολύ φοβάται και ο ίδιος ακόμη να τα ακούσει (εγώ τα είπα αυτά??οεο?)ή το πώς θα ακουστεί σε εκείνη (δεν είμαι φλώρος εγώ)  . Αποτέλεσμα; Η σχέση δεν θα απογειωθεί ποτέ.
Τι να κάνεις αν είσαι σαν το Γιώργο: Το ξέρω πως η καρδιά μας είναι εύθραυστη και δεν θέλουμε να πληγωθεί .Δεν θέλουμε να ποντάρει all in και να κάνει λάθος, να διαψευτεί. Μα ναι .. Πώς να το θέλουμε; Είναι η καρδιά μας. Και αν πληγωθεί μετά πώς να ξαναγαπήσει και πως να ξανα εμπιστευτεί από την αρχή ; Ναι το ξέρω όμως δεν μπορείς να λειτουργείς με γνώμονα το φόβο μέσα σε μια σχέση. Ο φόβος σε κρατάει από το να νιώσεις ελεύθερος, σε παραλύει και δεν μπορείς να αισθανθείς σε όλο του το βαθμό κανένα συναίσθημα. Ακόμα και αυτό της χαράς. Γιατί πίσω θα υπάρχει πάντα η σκέψη<< μη χαλάσει >>  Ζήσε το !! Ζήσε το και αν είναι να πληγωθείς , τουλάχιστον θα το έχεις ζήσει ! Σε όλο του το μεγαλείο .

Σενάριο 3(φόβος απόρριψης-φιλικά)

Η Ελένη δεν έχει φίλες. Δεν εμπιστεύεται κανέναν. Μάλιστα αποφεύγει να γνωρίζει κόσμο και να κάνει παρέες γιατί έρχεται σε αμηχανία, Κάποτε είχε μια φίλη, τσακώθηκαν και έπειτα τίποτα. Δεν το επιδιώκει κι ολας, Γιατί δεν θέλει να εμπιστευτεί καινούριους ανθρώπους, Βασικά της είναι παγερά αδιάφορο να γνωρίσει νέους ανθρώπους. Αποτέλεσμα; Είναι όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι, βλέπει τηλεόραση και έγινε εκατό κιλά από τα ποπ κορν.
Τι να κάνεις αν είσαι σαν την Ελένη : Έχουμε ανάγκη τους αθρώπους. Δε ζούμε μόνοι μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας. Όπως μια κοινωνία χρειάζεται το φούρναρη για να φτιάξει ψωμί ή το γιατρό για να δώσει φάρμακα, έτσι και εμείς χρειαζόμαστε τους φίλους για να είμαιστε καλά ψυχολογικά. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Όπως είπε και η φίλη μου η Αθηνά θα πρέπει να σαι η θεός ή θηρίο (καλά το χε πει και ο Αριστοτέλης αλλά δε μετράει )

Σενάριο 4 (φόβος δέσμευσης)

Η Νίκη χώρισε με τον Πάνο και είναι μόνη της εδώ και πολύ καιρό. Έχει κλειστεί στο καβούκι της και δεν θέλει να γνωρίσει κανέναν . Βασικά είχε χωρίσει και πιο πριν από τον Κώστα (άλλος μεγάλος έρωτας κι αυτός ) . Και δεν ήταν γαϊδούρα, προσπαθούσε στις σχέσεις της αλλά... Και πλέον δεν θέλει κανέναν. Προτιμά να ζήσει μόνη της από το να ξανά προσπαθήσει και να μπει στη διαδικασία σχέσης , Βασικά της φαίνεται βουνό να γνωρίσει κάποιον από την αρχή. Και κουραστικό. Και βαρετό. Και άσκοπο.
Τι να κάνεις αν είσαι σαν την Νίκη: Αν θες να ζήσεις μόνη σου επειδή είσαι πιο χαρούμενη, μπορείς να το κάνεις. Αλλά δεν επιτρέπεται να το κάνεις από φόβο. Από φόβο μήπως και ο επόμενος θα είναι ένας Μ***ς ακόμα. Δεν είμαι χαζη-ρομαντική (ε εντάξει σχεδόν δεν είμαι) αλλά είμαι σίγουρη ότι όλοι οι άνθρωποι όταν γεράσουν θέλουν κάποιον να ναι δίπλα τους και να γκρινιάζουν για το αν θα δουν αντέννα ή μέγκα. Και εσύ αυτόν τον κάποιον πρέπει να τον βρείς !!


Οι φόβοι και τα σενάρια είναι άπειρα... Εμείς , εσύ και εγώ πρέπει να σταθούμε απέναντί τους και να τους νικήσουμε ... Δις ιζ σπαρτα !!! χαχαχα ;)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Nikos Sf | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ewa network review