Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Με ποιό κριτήριο επιλέγουμε σύντροφο;


Πολλές φορές αναρωτιέμαι με ποιο κριτήριο επιλέγουμε ερωτικούς συντρόφους. Παρατηρώντας τις σχέσεις που έχω κάνει εγώ ή οι φίλοι μου καταλαβαίνω πως πάνω-κάτω οι σύντροφοί μας έχουν αρκετά κοινά γνωρίσματα. Ναι σίγουρα ο νυν σου δε θυμίζει σε όλα τον πρώην σου αλλά οι δύο-τρεις αντε τέσσερις (το αφήνω) σχέσεις που έχεις κάνει μήπως έχουν κάποια κοινά; Μήπως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει τα ίδια <<παράπονα>> ή να ενθουσιάζεται για περίπου όμοια γεγονότα;Για παράδειγμα ,μπορεί να παραπονιέσαι επειδή είναι ο τύπος- γυναικάς , όμως με τέτοιους μπλέκεις πάντα. Γιατί όμως;
Νομίζω πως έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και με την αγάπη που νομίζουμε ότι αξίζουμε. Αν μια γυναίκα θεωρεί τον εαυτό της ανεπαρκή, είναι πιθανόν να βρει κάποιον που να την μειώνει . Που να την τοποθετεί τόσο χαμηλά όσο η ίδια τον εαυτό της. Οι γυναίκες που είναι θύματα κακοποίησης γιατί νομίζετε πως μένουν ; Γιατί θεωρούν πως αυτό αξίζουν.Αντίθετα, αν μια γυναίκα διαθέτει υπερβολική αυτοπεποίθηση(πάλι κακό) συχνά θα είναι με άντρες-σκυλάκια για τον απλό λόγο πως η ίδια τοποθετεί ιδιαίτερα ψηλά τον εαυτό της, επομένως απαξιώνει τον σύντροφο και εκείνος νιώθοντας λίγος απέναντί της .. τρέχει. 
Όμως ποια είναι η πηγή;;
Όπως διάβασα σε ένα βιβλίο η παιδική μας ηλικία. Αν έχουμε εισπράξει σαν παιδιά πχ μια ψυχρή συμπεριφορά εκ μέρους των γονιών , θα μπούμε σε σχέσεις με ανθρώπους που αδιαφορούν εντελώς για εμάς. Αν είχαμε δεχτεί βία, θα συνεχίσουμε πιθανόν να δεχόμαστε ή να ασκούμε. Αν είχαμε μεγαλώσει σε ένα νορμάλ περιβάλλον, νορμάλ θα είναι και οι σχέσεις μας. Αν είχαμε μάθει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας( μιμούμενοι τη συμπεριφορά των γονιών μας ) , θα συνεχίσουμε να δίνουμε και να εκφράζουμε την αγάπη μας . Αν όχι, το αντίθετο.
Πόσο ευαίσθητο είναι ένα παιδί στην ηλικία διαμόρφωσης του χαρακτήρα του; Τα ερεθίσματα που πήρε από τη σχέση των γονιών του θα του γίνουν βιώματα για τις μετέπειτα σχέσεις που αυτό θα έχει. 

Με λίγα λόγια νομίζω πως σημασία έχει η εικόνα που έχεις εσύ για τον εαυτό σου. Πώς είναι δυνατόν να σε αγαπήσει κάποιος αν δεν σε αγαπάς πρώτα εσύ ; Η αγάπη για εμάς. Αυτό είναι φίλοι μου. Όσο πιο πολύ αγαπάμε τον εαυτό μας τόσο θα μας αγαπήσουν και οι γύρω μας. Και επειδή η καλή σχέση με εμάς είναι η πιο δύσκολη από όλες, αν νιώθουμε πως δεν μπορούμε να τη χτίσουμε, μόνη λύση αποτελεί η ψυχοθεραπεία, Θα πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται ως ταμπου αυτό το θέμα. Μόνο αν σκύψεις βαθιά στην ψυχή σου θα καταφέρεις να τη γιατρέψεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Nikos Sf | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ewa network review